Hvorfor er husdyrene så like?

Hvorfor er husdyrene så like?

Frida går i sjette klasse og er veldig glad i dyr. Frida går ofte forbi åkre når hun går til skolen. Der er det sauer og kuer, og Frida stopper for å se på dem. En dag la hun merke til noe rart: Alle dyrene ser så like ut. De har samme fasong og nesten like farger. Hun så mindre forskjell enn mellom ulike mennesker eller ulike hunder.

Skrevet av Oda Rygh. Tekst for 3.-4. trinn

Frida finner et spørsmål
Frida snakket med en bonde i nærheten. Der fikk hun høre at det ikke alltid hadde vært sånn. Før var det vanlig med mange ulike typer husdyr. Og noen av de gammeldagse husdyrene var bare norske. Noen av de norske typene husdyr finnes ikke lenger.

Frida ville finne ut hvorfor det hadde blitt sånn. Hvorfor er alle husdyrene like nå?

Fridas forslag
Fridas tenkte selv. Hennes forslag til forklaringer var at det ble sånn fordi..

1. Fordi det lønner seg å ha de nyeste husdyr-rasene?
2. Fordi folk blir påvirket av andre og følger strømmen?
3. Fordi de gamle husdyrrasene ikke var bra nok?
4. Fordi noen farger er mer populære?

De forslagene Frida gjettet på egen hånd er det vi kaller “hypoteser”.

Men var det Frida hadde tenkt riktig?

Frida la en plan om hvordan hun skulle finne svarene.

Planen
Noen gårder har fremdeles gamle husdyr-raser. Frida besøkte en av de gårdene ofte og hjalp til der. Bonden der heter Kristin og hun er stolt av det som gjøres på gården. Hun syntes det var veldig gøy med en elev som var interessert i jobben hennes!

Så fant hun bøker om dyrehold og leste. Og så ville hun intervjue eksperter for å spørre om hypotesene sine. Noen av dem svarte ikke. Men Frida ga ikke opp, og fikk til slutt svar hos noen.

Frida hadde rett
Det Frida fant ut var at hun hadde rett. Moderne gårder får mer penger for de nye rasene. De er mye bedre på å lage mye melk, kjøtt og egg. De får kraftig mat, og vokser fort. Men de gamle rasene er bedre på å spise mager mat, og vokser sakte. Det var bare sauer som skulle ha samme farge på skinnet nå.

Frida forteller
Frida viste frem det hun hadde funnet ut på en utstilling. Hun lagde plakat og hun hadde med seg en levende gammeldags hane å vise frem!

Frida synes det var synd at de gamle rasene var i ferd med å bli borte. Så hun skrev brev til avisa og avisa trykket det. Brevet ble lest av mange.