Harry og heliumballongen

Harry og heliumballongen

Hvor høyt kan en heliumballong fly? Det lurte Harry på. Han hadde sett at noen hadde mistet en heliumballong som bare forsvant opp i lufta.

Harry var en nysgjerrig gutt i 5. klasse som var interessert i data og å bygge lego. Han skulle være med på en forskerutstilling, og nå ville han finne ut av dette spørsmålet.

Kanskje til verdensrommet

Harry trodde at en heliumballong ville komme like høyt som skyene, men han var ikke sikker på hvor høyt skyene svever. Han lurte på om ballongen kunne nå enda høyere, like opp til dit flyene flyr. Men han hadde aldri sett noen ballong utenfor flyvinduet. Kanskje kunne ballongen bare fortsette oppover helt til den kom til verdensrommet? Eller ville den sprekke før det?

Høyden til skyer og fly

Harry dro på biblioteket for å lese mer om lufta rundt jorda. Han lærte om atmosfæren, som er navnet på luftlaget rundt jordkloden. Han leste om hvor høyt de ulike skyene ligger, og fant ut at et fly ofte legger seg på rundt 10 000 meter over bakken. Han lærte om de ulike lagene av luft helt ut til verdensrommet hvor det ikke er noen luft lenger. Men ingen steder der han leste sto det hvor høyt en heliumballong kan fly.

Skaffe ballong og helium

For å finne ut dette måtte han undersøke det selv. Han kunne kjøpe en stor ballong og helium på en tank for å fylle ballongen. Men hvordan skulle han måle hvor høyt den fløy? Dette grublet han mye på.

Har du noen forslag?

Hvordan måle høyde?

Harry fikk en god idé. Han kunne bruke en GPS.  Han snakket med pappaen sin og fikk låne den gamle mobilen hans, den var det ingen brukte lenger. Mobilen hadde innebygget GPS som kunne sende signaler om hvor den var. De lastet inn et program på PC-en til Harry som kunne følge med på GPS-signalene fra mobilen.

Første forsøk gikk ikke bra

Harry hadde store planer om hva som skulle få være med på ballongen opp i lufta. Han la alle tingene i en svart pose som han hengte under ballongen. Men dessverre fløy den ganske lavt, og etter en kort tur hang den seg fast i et tre. Heldigvis hadde han skrevet navnet sitt på ballongen, så de fikk den raskt tilbake fra en snill mann som fant den.

Neste forsøk gikk bedre

På neste forsøk hengte Harry bare mobilen og en legomann under ballongen. Denne gangen fløy den mye høyere. Harry kunne følge med både på høyden og hvor på kartet ballongen var på PC-en sin. Den gikk opp til omtrent 2000 meter før den begynte å bevege seg ganske raskt østover mot havet. Det måtte være en kraftig vind der oppe.

Ingen signaler mer

Dessverre mistet Harry signalene fra mobilen etter at ballongen hadde fløyet ganske langt. Ingen vet hva som skjedde. Kanskje hadde batteriet på mobilen dødd?  Eller kanskje dekningen var dårlig? Kanskje ble den truffet av et lyn eller en sint ørn? Eller kanskje ballongen sprakk og falt i havet? Men Harry hadde i hvert fall funnet ut at hans ballong gikk opp til 2000 meter.   

Er legomannen i Kina?

Harry grublet mye på hva som hadde skjedd og hvor legomannen hans var. Han tenkte at det var en mulighet for at den fortsatt fløy videre i samme retning. Han så på vindretningen og farten til vinden.  Så tegnet han på kartet hvor langt ballongen ville ha flydd hvis den fortsatte på samme måte i en uke. På kartet så han at ballongen da ville ha reist helt fra østkysten av USA til Kina, det er helt på den andre siden av jordkloden.

Det er litt av et eventyr for en legomann!