Du er her

Gode og dårlige spørsmål

Publisert: 23.09.2015 Kl. 00.00

Det er en uendelige mye man kan lure på.  Jeg synes jakten på det gode spørsmålet er noe av det morsomste av "Hvorfor det?" og elsker å snakke med barna om mulige forskningsspørsmål. Men selv om jeg liker å undre meg over alt mulig, kan noen spørsmål være vanskelige å forske på. 

Dette kan det være greit å unngå i "Hvorfor det?"

 1. Farlige undersøkelser. Jeg er for eksempel ganske lettet over at en 10-åring nedi gata vår ikke gikk videre med atomkraft-prosjektet sitt. En annen ville gjerne forske på Plumbo, det ble også heldigvis avblåst. Og han som ville sjekke om han greide å klatre med sugekopper opp til taket via en høy en glassvegg, - tenk om han hadde falt ned! Noen eksperimenter medfører så stor risiko for skader, brann og eksplosjoner at det er best å la det være.
   
 2. Slemme eller pinlige undersøkelser. Både mennesker og dyr skal bli behandlet med respekt, det betyr at de skal slippe å gjøre noe som er ekkelt, vondt eller noe de ikke vil.  Det er også lurt å unngå noe som andre mennesker synes er pinlig eller privat.  Men noen personlige spørsmål går det an å stille i en spørreundersøkelse dersom de som svarer kan være helt sikre på at ingen får vite hva akkurat de har svart. Det går f. eks. an å spørre om følelser som forelskelse eller hva man foretrekker eller synes om personlige ting dersom undersøkelsen er helt anonym. 
   
 3. Ulovlige undersøkelser.  Det er for eksempel ikke lov å ødelegge eller ta noe som andre eier. Og man bør spørre om lov først hvis man skal filme noen eller gjøre undersøkelser på et kjøpesenter. Det er også egne lover som beskytter dyr slik at dere ikke kan gjøre eksperimenter på dyr, men det er lov å følge med hvordan de oppfører seg. 
   
 4. Det man kan regne ut eller slå opp i en bok. Det er best å velge et spørsmål der man selv må gjøre en undersøkelse og ikke bare presentere fakta fra Wikipedia.
   
 5. Forskning utenfor vår tid. Det kan for eksempel være vanskelig å gjøre egne undersøkelser på dinosaurer eller Djengis Khan siden de døde for lenge siden.
   
 6. Forskning langt borte. Både Afrika og Mars er såpass langt unna at det blir upraktisk å komme seg dit for å gjøre egen forskning.

Kjennetegn ved gode spørsmål

 1. Det er noe som deltakeren selv er interessert i.
 2. Det går an å lage minst et forslag til forklaring.
 3. Det går an å sjekke om forklaringen kan være riktig ved gjøre egne undersøker med eksperimenter, spørreundersøkelser eller intervjuer.
 4. Det er gøy å gjøre undersøkelsene.